Celebrate Spring … in Romanian!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

It’s not too late to celebrate spring. Check out the free pattern, Celebrate Spring Socks, on my website and Ravelry. While I’ve been teaching across the country, a dedicated follower named Anca translated the instructions into Romanian! The instructions are below.

Thanks Anca!

Șosete „Sărbătoarea primăverii”

Tiparul din aceste șosete îmi amintește de mugurii copacilor și de firavii lăstari de narcise și lalele care își scot capul din pământ. Poate a fost o iarnă lungă și am o imaginație bogată. Șosetele sunt tricotate de la manșetă la vârful piciorului, astfel încât modelul ochiurilor formează un model decorativ la începutul manșetelor. Partea de sus a piciorului este lucrată cu andrele cu un număr mai mari decât andrelele necesare pentru a obține tensiunea dorită, astfel încât șosetele să se adapteze formei piciorului. Restul șosetelor sunt tricotate cu andrele mai mici decât cele sugerate pe pachetul firului pentru a le face dense și rezistente. Firul este fir pentru șosete „superwash” care provine dintr-o varietate de culori vopsite manual de către Sunshine Yarns (www.sunshineyarns.com).

Mărimea finală

Aproximativ 18 cm (7 inch) circumferința piciorului, 24 cm (9,5 inch) lungimea tălpii piciorului și 21,5 cm (8,5 inch) de la partea de sus a piciorului până la baza călcâiului.

Firul

Sunshine Yarns Classic Superwash Sock Yarn 100% lână merinos, 338m (370 iarzi)/ 100g: un ghem (în imagine varianta Tea Tree).

Andrelele

Partea de sus a piciorului: un set de 4 andrele pentru șosete de 2,25mm (US 1). Pentru partea de jos a piciorului și talpa piciorului: un set de 4 andrele pentru șosete de 2mm (US 0). Ajustează mărimea andrelelor dacă este nevoie pentru a obține tensiunea dorită.

Accesoriile

Marcator (m)

Ac de cusut

Tensiunea

9 ochiuri și 13 rânduri pentru 2,5mm (1 inch) lucrat circular doar cu ochiuri tricotate pe față cu andrelele mai mici.

Piciorul

Cu andrelele mai mari și folosind o metodă flexibilă, montează 70 de ochiuri. Aranjează ochiurile pe andrele astfel încât să fie 20 de ochiuri pe Andreaua 1, 30 de ochiuri pe Andreaua 2 și 20 de ochiuri pe Andreaua 3. Pune marcatorul (pm) și unește capetele pentru a lucra circular, având grijă să nu răsucești ochiurile.

Rândul 1: Tricotează toate ochiurile pe dos.

Rândul 2: Tricotează toate ochiurile pe față.

Rândul 3: Tricotează toate ochiurile pe dos.

Rândurile 4, 6 și 8: *tricotează un ochi pe față, jeteu, tricotează 3 ochiuri pe față, alunecă două ochiuri ca și cum ar fi tricotate pe față împreună (trecând andreaua prin partea din față a ochiurilor, de la stânga la drapta), tricoteză un ochi pe față, treci ochiurile alunecate peste ochiul tricotat, tricotează 3 ochiuri pe față, jeteu; repetă de la *.

(Notă: Vor fi jeteuri la sfârșitul fiecărei andrele; ai grijă ca aceste jeteuri să nu alunece de pe andrele înainte de a fi tricotate în următorul rând.

Rândurile 5, 7 și 9: Tricotează toate ochiurile pe față.

Repetă Rândurile 1-9 de încă trei ori.

Schimbă cu andrelele mai mici.

Repetă Rândurile 1-9 de încă patru ori (8 repetiții în total), apoi tricotează rândurile 1-3 încă o dată – bucata tricotată măsoară aproximativ 14,5 cm (5 ¾ inch) de la marginea montată, sau tricotează până obții lungimea dorită până la partea de sus a călcâiului, terminând cu Rândul 3 din model.

Călcâiul

Tricotează 18 ochiuri pe față și apoi întoarce lucrul. Cu dosul părții tocmai tricotate spre tine alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe dos, având firul în față, tricotează pe dos 33 de ochiuri – 34 de ochiuri pe o andrea. Cele 36 de ochiuri care rămân vor fi lucrate mai târziu pentru partea din față a piciorului.

Partea din spate a călcâiului

Tricotează cele 34 de ochiuri ale călcâiului în rânduri înainte și înapoi după cum urmează:

Rândul 1: (PF – pe față) *alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe dos, cu firul în spate, tricotează un ochi pe față; repetă de la *.

Rândul 2: (PD – pe dos) alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe pe dos, cu firul în față, tricotează pe dos toate ochiurile care rămân.

Repetă Rândurile 1 și 2 până au fost tricotate 34 de rânduri – de-a lungul fiecărei margini se obține un lanț de 17 ochiuri.

Întoarcerea călcâiului

Tricotează cu rânduri scurte după cum urmează:

Rândul-Scurt 1: (PF) alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe pe dos, cu firul în spate, tricotează 18 ochiuri pe față, alunecă pe rând două ochiuri ca și cum le-ai tricota pe față, apoi tricotează-le împreună prin bucla din spate, tricotează un ochi pe față, întoarce.

Rândul-Scurt 2: (PD) alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe pe dos, cu firul în față, tricotează pe dos 5 ochiuri, tricotează pe dos 2 ochiuri împreună, tricotează un ochi pe dos, întoarce.

Rândul-Scurt 3: alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe pe dos, cu firul în spate, apoi tricotează toate ochiurile pe față până ajungi cu un ochi înainte de golul format de rândul scurt dinainte, alunecă pe rând două ochiuri ca și cum le-ai tricota pe față (câte un ochi de fiecare parte a golului), apoi tricotează-le împreună prin bucla din spate, tricotează un ochi pe față, întoarce.

Rândul-Scurt 4: alunecă un ochi ca și cum l-ai tricota pe pe dos, cu firul în față, apoi tricotează toate ochiurile pe dos până ajungi cu un ochi înainte de golul format de rândul scurt dinainte, tricotează pe dos 2 ochiuri împreună, tricotează un ochi pe dos, întoarce.

Repetă Rândurile-Scurte 3 și 4 până când toate ochiurile călcâiului au fost lucrate – rămân 20 de ochiuri pentru călcâi.

Clinul

Reia tricotatul circular după cum urmează:

Cu partea tricotată pe față spre tine și Andreaua 1 tricotează pe față cele 20 de ochiuri ale călcâiului, apoi ia și tricotează pe față 18 ochiuri de-a lungul marginii călcâiului (ia câte un ochi prin fiecare ochi care formează un lanț pe marginea călcâiului, plus unul la baza marginii călcâiului).

Cu Andreaua 2 lucrează cele 36 de ochiuri ale părții din față astfel: tricotează 3 ochiuri pe față, jeteu, [tricotează 3 ochiuri pe față, alunecă două ochiuri ca și cum ar fi tricotate pe față împreună, tricoteză un ochi pe față, treci ochiurile alunecate peste ochiul tricotat, tricotează trei ochiuri pe față, jeteu, tricotează 1 ochi pe față, jeteu] de 2 ori, tricotează 3 ochiuri pe față, alunecă două ochiuri ca și cum ar fi tricotate pe față împreună, tricoteză un ochi pe față, treci ochiurile alunecate peste ochiul tricotat, tricotează 3 ochiuri pe față, jeteu, tricotează 4 ochiuri pe față.

Cu Andreaua 3 ia și tricotează pe față 18 ochiuri de-a lungul celeilalte margini a călcâiului (ia un ochi de la baza marginii, apoi câte un ochi prin fiecare ochi din lanțul de pe margine), apoi tricotează iar pe față 10 ochiuri de pe Andreaua 1 – 92 de ochiuri în total: 28 de ochiuri pe Andreaua 1, 36 de ochiuri pe Andreaua 2, 28 de ochiuri pe Andreaua 3.

Rândul începe în spatele călcâiului.

Rândul 1: Tricotează toate ochiurile pe față.

Rândul 2: Pe Andreaua 1 tricotează până la ultimele 3 ochiuri, tricotează pe față 2 ochiuri împreună, tricotează 1 ochi pe față. Pe Andreaua 2, tricotează 3 ochiuri pe față, jeteu, [tricotează 3 ochiuri pe față, alunecă două ochiuri ca și cum ar fi tricotate pe față împreună, tricotează un ochi pe față, treci ochiurile alunecate peste ochiul tricotat, tricotează trei ochiuri pe față, jeteu, tricotează 1 ochi pe față, jeteu] de 2 ori, tricotează 3 ochiuri pe față, alunecă două ochiuri ca și cum ar fi tricotate pe față împreună, tricotează un ochi pe față, treci ochiurile alunecate peste ochiul tricotat, tricotează 3 ochiuri pe față, jeteu, tricotează 4 ochiuri pe față. Pe Andreaua 3, alunecă pe rând două ochiuri ca și cum le-ai tricota pe față, apoi tricotează-le împreună prin bucla din spate, apoi tricotează pe față toate ochiurile rămase până la sfârșitul rândului – sunt scăzute 2 ochiuri.

Repetă Rândurile 1 și 2 până rămân 70 de ochiuri – 17 ochiuri pe Andreaua 1, 36 de ochiuri pe Andreaua 2, 17 ochiuri pe Andreaua 3.

Laba piciorului

Lucrează după modelul stabilit până bucata măsoară 19 cm (7 ½ inch) de la spatele călcâiului, sau până obții cu 5 cm (2 inch) mai puțin decât lungimea finală dorită.

Vârful

Următorul rând: Pe Andreaua 1 tricotează toate ochiurile pe față. Pe Andreaua 2, tricotează un ochi pe față, alunecă pe rând două ochiuri ca și cum le-ai tricota pe față, apoi tricotează-le împreună prin bucla din spate, tricotează pe față toate ochiurile până la ultimele 3 ochiuri, tricotează pe față 2 ochiuri împreună, tricotează 1 ochi pe față. Pe Andreaua 3 tricotează toate ochiurile pe față. Rămân 68 de ochiuri: 17 ochiuri pe Andreaua 1, 34 de ochiuri pe Andreaua 2, 17 ochiuri pe Andreaua 3.

Scade de fiecare parte a piciorului după cum urmează:

Rândul 1: Pe Andreaua 1, tricotează pe față toate ochiurile până la ultimele 3 ochiuri, tricotează pe față 2 ochiuri împreună, tricotează 1 ochi pe față. Pe Andreaua 2, tricotează un ochi pe față, alunecă pe rând două ochiuri ca și cum le-ai tricota pe față, apoi tricotează-le împreună prin bucla din spate, tricotează pe față toate ochiurile până la ultimele 3 ochiuri, tricotează pe față 2 ochiuri împreună, tricotează 1 ochi pe față. Pe Andreaua 3, tricotează un ochi pe față, alunecă pe rând două ochiuri ca și cum le-ai tricota pe față, apoi tricotează-le împreună prin bucla din spate, tricotează pe față toate ochiurile până la sfârșitul rândului.

Rândul 2: Tricotează pe față toate ochiurile.

Repetă Rândurile 1 și 2 până când rămân 36 de ochiuri – 9 ochiuri pe Andreaua 1, 18 ochiuri pe Andreaua 2, 9 ochiuri pe Andreaua 3.

Repetă doar Rândul 1 (scăzând pe fiecare rând) până când rămân 16 ochiuri – 4 ochiuri pe Andreaua 1, 8 ochiuri pe Andreaua 2, 4 ochiuri pe Andreaua 3.

Finalizarea

Cu Andreaua 3 tricotează pe față toate ochiurile de pe Andreaua 1 – 8 ochiuri pe fiecare dintre cele 2 andrele rămase. Taie firul lăsând o bucată de 25,5 cm (10 inch).

Treci firul prin urechile unui ac de cusut și folosește metoda Kitchener pentru a încheia. Acunde capetele. Blochează ușor.

2 thoughts on “Celebrate Spring … in Romanian!”

  1. Janet Mitrovich

    Hi Ann, I took your class in Alb. NM and I would like to send you the recipe for the Scottish Lion Inn oatcakes. Do you have an e-mail that I can send it to you. My husband scanned it into our computer for you.

Comments are closed.